Materiale necesare pentru realizarea bijuteriilor handmade sunt mărgelele și sârma argintată.
Mărgelele
Istoria mărgelelor începe în urmă cu mai bine de 100 000 de ani. Arheologii au identificat o pereche de mărgele realizate din cochilii de melc, care datează de mai bine de 100 de milenii.
De la momentul în care oamenii au realizat că își pot împodobi corpurile cu mici accesorii evoluția a fost una continuă. Astfel, au apărut mărgelele din piatră, din oase de animale, din lemn sau din cupru.
Cele mai populare mărgele din istorie au fost cele din sticlă, apărute în secolul XVIII. Pentru o bună perioada de vreme acestea erau produse doar în Veneția și costau o avere.
Mărgelele venețiene puteau avea mai multe culori (roșu, albastru sau chihlimbar) și ajunseseră să fie o moneda de schimb recunoscută la nivel mondial.
Cu timpul, meșteșugul de producere a mărgelelor din sticlă a început să fie preluat și în alte părți ale globului iar imaginația omului a dat naștere unui număr uriaș de modele și de culori. Prețul lor a scăzut constant, ceea ce ne aduce în prezent, unde mărgelele sunt accesibile oricui.
Margelele semiprețioase
Margelele semiprețioase cunoscute și sub denumirea de pietre semiprețioase se găsesc în culori foarte variate. Pot fi tăiate și polișate, fațetate sau lăsate, relativ, în forma lor naturală.
Acestea sunt cele pe care eu le folosesc pentru crearea de bijuterii.
Cristale
Cristale – margele din sticlă fațetate.
Margele Millefiori
Margele Millefiori – millefiori înseamna mii de flori și au fost produse în atelierele de sticlă din Veneția și Murano, cu sute de ani în urma.
Scoică și os
Scoică și os – mărgelele din materiale natural , cum ar fi cele din scoică și os, sunt primele bijuterii purtate de om. Astăzi sunt la fel de apreciate, doar că sunt mai polișate pentru a fi mai lucioase.
Metal
Metal – mărgelele din această categorie pot fi dintre cele mai ieftine până la foarte scumpe, cum ar fi cele din aur pur.
Mărgele din ceramică
Mărgele din ceramică – pot fi găsite în întreaga lume și pot avea culori și design dintre cele mai variate. Majoritatea sunt, înca, lucrate de mână, oferind caracteristicele produselor unicat.
Lemn
Lemn – margelele din lemn sunt potrivite stilului folk, tradițional. Vin în diferite culori, mărimi și forme.
Sârma de modelaj pentru bijuterii:
Cele mai comune tipuri de sârmă pentru crearea de bijuterii handmade sunt :
- sârma de cupru
- sârma de alamă
- sârma de cupru placată cu argint (sârmă argintată)
- sârmă de argint.
Desigur, există și alte tipuri de sârmă care sunt folosite la realizarea bijuteriilor handmade, dar acestea sunt cele mai importante.
Eu folosesc pentru crearea bijuteriilor mele sârma de cupru placată cu argint tratată antioxidare (non tarnish).
Duritatea sârmei:
Din punct de vedere al durității sârma poate fi:
- moale (soft)
- semi-dură
- dură (hard).
Eu folosesc pentru crearea bijuteriilor mele sârma moale.
Grosime/Diametru:
În SUA, se folosește ca masură „gauge”, pe când în Europa se folosește mm. În tabelul de mai jos găsești corespondența între cele două sisteme de măsurare.
Dimensiunile 0,4 mm și 0,6 mm se folosesc la fixarea mărgelelor pe un model creat din sârmă de dimensiuni mai groase, la croșetat și la împletituri din sârmă.
Dimensiunea 0,8 mm este cea mai folosită și este potrivită pentru crearea tortițelor de cercei, închizători și la crearea de pandantive.
Dimensiunea 1 mm se folosește mai mult la inele și pandantive.
Dimensiunea 1,2 mm se folosește la creare de pandantive, tiare, etc.
Tot ce îți recomand sunt produse testate care au funcționat pentru mine. În cazul în care folosești deja alte produse care ți se potrivesc, nu le schimba!
Dacă însă recomandarile mele te va ajuta să îți imbunătățești tehnica și să îți ușurezi munca, eu sunt fericită!
Recomand următoarele magazine online de unde pot fi achizitionate pietre semiprețioase:
https://universulcristalelor.ro
Aceste magazine online au și magazine fizice în București.
Eu prefer să aleg pietrele semiprețioase la fața locului, rar comand de pe internet.
Pentru achiziționarea de sârmă recomand următoarele magazine online:
https://www.breslo.ro/IzvorulDePerle
Dacă dorești să descarci acest articol în format PDF click aici